Wyświetlanie 25–26 z 26 wyników

12,00 18,00 

Mikroliście słonecznika

Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
12,00 18,00 

Mikroliście Grochu Wąsatego

Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

Dlaczego uprawiać i jeść mikrolistki?

Mikroliście są bardzo zdrowe

Mikroliście lub mikrolistki to cenne skoncentrowane źródło witamin i minerałów. W zależności od rodzaju mają do nawet 40 razy większą wartość odżywczą niż dojrzałe gatunki roślin.

Mikroliście to perfekcyjny dodatek do potraw oraz jest po prostu pyszne

Mikro ziółka mają doskonały smak i wyglądają świetnie na talerzu. Nie bez powodu są popularnym i poszukiwanym dodatkiem do dań stosowanych przez najlepszych szefów kuchni.

Uprawa mikroliści jest prosta i bezpieczna

Zawsze masz pewność, że wyhodowane przez Ciebie mikroliście nie zawiera żadnych chemikaliów oraz pestecydów. Nasze nasiona posiadają niezbędne certifykaty jakości BIO i są przeznaczone do upraw ekologicznych. Ponadto, podłożem na którym mikroliście jest uprawiane, czyli płyta kokosowa - to sterylne i zdrowe środowisko do uprawy, pozbawione grzybów i zanieczyszczeń.

Jak spożywać mikroliście (microgreens)?

Podobnie jak kiełki, mikroliście czy mikro zioła najlepiej spożywać na surowo lub jako dodatek do dań. W tej formie dostarczają one również najwięcej najcenniejszych składników odżywczych – głównie witamin, minerałów i błonnika.

Mikroliście dobrze smakuje:

  • w kanapkach
  • w sałatkach
  • w koktajlach
  • w świeżo wyciskanych sokach
  • jako suplement diety

Tak jak wcześniej wspominaliśmy, dzięki swojemu wyglądowi, mikro rośliny stanowią doskonałą ozdobę przygotowywanych posiłków.

Mikroliście i kiełki - kluczowe różnice

Być może zastanawiasz się, jaka jest różnica między mikroliśćmi a kiełkami. Po pierwsze, mikroliście czy inaczej mówiąc mikro zioła, częściej są uprawiane w glebie lub w odpowiednim podłożu z kokosu, a kiełki można również uprawiać na ligninie lub gazie. Dodatkowo, kiełki i mikroliście mają różny wygląd i smak, co wynika z różnicach w fazach rozwoju roślin podczas zbioru.