Mikroliście, microgreens
Mikroliście to doskonałe źródło witamin i minerałów. Można je stosować zamiennie z kiełkami, wzbogacać dania oraz urozmaicić wygląd i smak kanapek.
Mikroliście to tłumaczenie z angielskiego słowa microgreens, nazywane również mikrozioła lub mikro rośliny. Z biologicznego punktu widzenia klasyfikuje się je jako sadzonki i siewki, tj. uprawy na wczesnym etapie rozwoju. Są one również nazywane „dorosłymi kiełkami” i są miniaturowymi wersjami warzyw lub ziół. To powoduje, że zachowują one autentyczny smak, właściwy dla dojrzałych roślin, mając przy tym znacznie więcej składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały.
Mikroliście
Sos sycylijski z bazylią
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktuMikroliście
Sos miodowo-musztardowy
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktuMikroliście
Sos marakuja
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktuMikroliście
Sos pistacjowy
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktuMikroliście
Sos Mango
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktuMikroliście
Sos Winegret
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktuMikroliście
Mikroliście mix azjatycki kolendra i mizuna - 25g
Mikroliście
Mikroliście mix śniadaniowy groszek i słonecznik - 25g
Mikroliście
Mikroliście mix pikantny rzodkiewka i por - 25g
Dlaczego uprawiać i jeść mikrolistki?
Mikroliście są bardzo zdrowe
Mikroliście lub mikrolistki to cenne skoncentrowane źródło witamin i minerałów. W zależności od rodzaju mają do nawet 40 razy większą wartość odżywczą niż dojrzałe gatunki roślin.
Mikroliście to perfekcyjny dodatek do potraw oraz jest po prostu pyszne
Mikro ziółka mają doskonały smak i wyglądają świetnie na talerzu. Nie bez powodu są popularnym i poszukiwanym dodatkiem do dań stosowanych przez najlepszych szefów kuchni.
Uprawa mikroliści jest prosta i bezpieczna
Zawsze masz pewność, że wyhodowane przez Ciebie mikroliście nie zawiera żadnych chemikaliów oraz pestecydów. Nasze nasiona posiadają niezbędne certifykaty jakości BIO i są przeznaczone do upraw ekologicznych. Ponadto, podłożem na którym mikroliście jest uprawiane, czyli płyta kokosowa - to sterylne i zdrowe środowisko do uprawy, pozbawione grzybów i zanieczyszczeń.
Jak spożywać mikroliście (microgreens)?
Podobnie jak kiełki, mikroliście czy mikro zioła najlepiej spożywać na surowo lub jako dodatek do dań. W tej formie dostarczają one również najwięcej najcenniejszych składników odżywczych – głównie witamin, minerałów i błonnika.
Mikroliście dobrze smakuje:
- w kanapkach
- w sałatkach
- w koktajlach
- w świeżo wyciskanych sokach
- jako suplement diety
Tak jak wcześniej wspominaliśmy, dzięki swojemu wyglądowi, mikro rośliny stanowią doskonałą ozdobę przygotowywanych posiłków.
Mikroliście i kiełki - kluczowe różnice
Być może zastanawiasz się, jaka jest różnica między mikroliśćmi a kiełkami. Po pierwsze, mikroliście czy inaczej mówiąc mikro zioła, częściej są uprawiane w glebie lub w odpowiednim podłożu z kokosu, a kiełki można również uprawiać na ligninie lub gazie. Dodatkowo, kiełki i mikroliście mają różny wygląd i smak, co wynika z różnicach w fazach rozwoju roślin podczas zbioru.